top of page
ANNEN KUNST

Med "annen kunst" mener jeg kunst som ikke hører inn under programmet "kunstsamtalen". Altså kunst som ikke har sitt utgangspunkt i de bibelske historiene. Det kan være klipp fra utstillinger, det kan være andre teknikker enn maleri osv.

FILTING – UTSTILLING PÅ KYSTENS ARV

Filting1.jpeg

Kunst finnes i de forskjelligste materialer. Malerier og skulpturer har dominert kunsten helt fra grekerne i antikken, eller for den saks skyld egypterne enda tidligere. Men bare innenfor maleriet har det vært stor eksperimentering innenfor hvilket materiale som egnet seg best. Var det olje eller egg og tempera for eksempel. 

Det er derfor spennende å se kunstneriske uttrykk i helt andre materialer. Innenfor filting er det jo ull som er grunnmaterialet. Våren 2024 var det en landsomfattende utstilling på Kystens arv hvor blant andre Gunnlaug Ribe fra Børsa var en av arrangørene. Her ser vi bare et par eksempler, men på grunnlag av det ser vi litt av mulighetene som finnes også innenfor dette uttrykket. 

Filting 2.jpeg
Filting 4.jpeg
Filting 3.jpeg
HÃ¥pstemaet.jpg
HÃ¥pstemaet2.jpg

NIKE FRA SAMOTHRAKE

Mine damer og herrer! Dette er Nike fra Samothrake! Hun har fløyet som budbringer i ca 2200 år. Hun ble funnet på sjøbunnen, og du ser at den tynne drakten er våt og klistrer seg rundt magen hennes. Det ufattelige er at hun er av marmor – av stein! Hun befinner seg i Louvre i Paris. Da vi var i Louvre, var dette flyvende vidunderet første mål. Du ser henne på lang avstand, og hun er plassert høyt oppe med luft under vingene på toppen av en trapp. Ukjent skulptør, men for en kunstner!! Han formet denne kvinnen I STEIN og fikk henne til å fly!

Nike2.png
Skjermbilde 2024-06-18 kl. 17.53.05.png
Praha, moderne museet.jpeg

Ikonografi dreier seg om beskrivelse og tolkning av innholdet i bilder. Her er det bare å slippe seg løs.

Bildet knipset jeg i forbifarten på Det moderne museet i Praha for mange år siden.

Jeg fikk dessverre ikke med meg navnet på kunstneren.

IMG_4334.jpeg

Ansikter er alltid fascinerende. Krakkeleringene i overflatestrukturen gjør det ikke mindre interessant. De er liksom med og gir inntrykk av levd liv, på samme måte som rynker og linjer i et levende ansikt. Dette er også et hastig bilde, tatt på en kunstutstilling i Sandefjord i 2021. Kunstneren var Helen Aspelund.

Emmanuel Levinas, filosofen fra Litauen/Frankrike utviklet en filosofi om ansiktet. Sentralt i hans etikk står begrepet "møtet med Den andres ansikt” . "Når vi møter et annet menneske, ansikt til ansikt, på et likestilt nivå av felles menneskelighet, våkner vår etiske bevissthet. Den andres ansikt utsteder en ubedt appell om ansvar, et ansvar som er mitt, ikke noen annens eller hvermanns. Ansiktet eksponerer nakenheten, nøden, det trengende hos Den andre. Ansiktet er den rene, ikke-forstilte sårbarheten, som uvegerlig gir meg et ansvar jeg ikke fritt kan velge om jeg vil eller ikke vil ta på meg." (Sitat fra en artikkel i Tidsskrift for den norske legeforening av Karin Straume)

Bønn og meditasjon, Liv rundt 1960.jpg
Bønn og meditasjon. Liv Haarsaker Olsen
Pastellkritt rundt 1960

LIVS KERAMIKK

Prinsessen på erten.jpeg
Prinsen og prinsessa.jpeg
Den stygge andungen.jpeg
FRA LIVS EVENTYRSERIE

Gjennom livet prøvde Liv ut ulike teknikker. Bildet ovenfor er i pastellkritt fra hun var 17 år. Senere jobbet hun mye med tegning som illustrasjon til barneandakter, så ble det akvareller, det ble batikk, før hun på sine eldre dager kjøpte seg keramikkovn og gjorde keramikk til sin lidenskap. De tre bildene ovenfor er fra en periode hvor hun jobbet med motiver fra folkeeventyr. Prinsessen på erten er jo et velkjent motiv, prinsen og prinsessa likeså. Den stygge andungen, eller den grimme ælling, som H.C.Andersen har gitt oss, gjorde sterkt inntrykk. Hun fant det riktige, litt forkomne uttrykket som gjorde at hun selv satt med tårer i øynene. 

© 2025 Sverre Asbjørn Olsen

bottom of page